97. PLENARNO ZASEDANJE GRUPE DRŽAVA PROTIV KORUPCIJE

ASK 18.06.2024.

Delegacija Republike Srbije učestvuje na 97. Plenarnom zasedanju Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO) koje se održava od 17. do 21. juna 2024. u Strazburu. Na zasedanju je razmatran i usvojen Prvi Izveštaj o usklađenosti Republike Srbije u okviru Petog evaluacionog kruga. Ovaj krug evaluacije odnosi se na  sprečavanje korupcije i unapređivanje integriteta u okviru organa centralne vlasti (na najvišim izvršnim funkcijama) i organa za sprovođenje zakona.  

Na sastanku su iznete informacije o koracima i aktivnostima koje je Republika Srbija preduzela od usvajanja prvog evaluacionog izveštaja do danas. Naglašeno je da postoji spremnost svih relevantnih institucija, Predsedništva RS, Vlade, Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za sprečavanje korupcije da se preduzmu mere za ispunjenje preporuka (GRECO), što će predstavlјati prioritet u narednom periodu.  Predviđeno je da Republika Srbija podnese naredni izveštaj do kraja decembra 2025. godine.

Plenarnom zasedanju prisustvovali su, pored šefa delegacije Dejana Damnjanovića, direktora Agencije i Bojana Šćepanović, državni sekretar Ministarstva pravde, Velјko Odalović, v.d. sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova, Mihajlo Živković, savetnik  u Vladi RS, Milica Pavlović, savetnik u Ministarstvu pravde, Marija Baltić, viši savetnik u Agenciji, Milan Pejčić, načelnik Odelјenja za koordinaciju i planiranje kriminalističke policije-Uprave Ministarstva unutrašnjih poslova.